KNX Domotica Meer Comfort, Meer Veiligheid en Meer Energiebesparing

De term ‘domotica’, wordt gebruikt voor huishoudautomatisering, ook wel ‘smart homes’ genoemd. Domotica sluipt er bij steeds meer huishoudens stiekem in. Lekker handig in het gebruik, maar hoe meer apparaten je aan je thuisnetwerk toevoegt, hoe meer kabels je moet trekken. Je hebt al snel een wirwar aan kabels in huis. Het antwoord daarop is KNX domotica.

Wat is KNX?

KNX is een standaard. Daarin wordt beschreven hoe sensors en actuatoren met elkaar communiceren, een communicatieprotocol dus. KNX wordt gebruikt voor domotica en in gebouwautomatisering. Doordat KNX als enige ter wereld een open standaard is voor woning- en gebouwcontrole, is het compatibel met heel veel producten, zowel van grote- als van kleine fabrikanten.

KNX

Het bijzondere aan KNX is dat slechts één kabel nodig is om de diverse taken binnen een gebouw uit te kunnen voeren. Die kabel wordt toepasselijk ‘de bus’ genoemd. Je kunt het zien als de hoofdader die u de mogelijkheid geeft om vanaf bijvoorbeeld een smartphone de aangesloten apparaten te bedienen. Deze apparaten worden als een soort haltes aangesloten op de bus.

Mogelijkheden die er zijn met de KNX-bus

Als je erover nadenkt wat je allemaal zou kunnen automatiseren, thuis, of op het bedrijf, dan kom je al snel tot een enorme waslijst. We noemen hier een aantal voorbeelden:

 • De verlichting regelen
 • Verwarming regelen
 • Ramen aansturen
 • Alarm
 • Rolluiken/gordijnen besturen
 • Bewaking van het bedrijfspand of de woning
 • Audio/Video apparatuur aansturen
 • Weergegevens verwerken

Een KNX systeem aanleggen heeft dus zo zijn voordelen!

Hoe werkt de KNX-bus?

Er zit een microchip in de schakelaar van alle apparaten die op de bus zijn aangesloten. De chips zorgen voor onderlinge communicatie via één kanaal. Dat is de gemeenschappelijke kabel, de bus. Het is eigenlijk een soort computernetwerk. Doordat elke chip op de bus ook weer een uniek adres heeft, kan er op een eenduidige manier worden gecommuniceerd.

Stel, u drukt op een knop op uw tablet om ergens in het gebouw het licht aan te doen. Dan stuurt de knop van uw tablet een signaal naar de bus, die dat weer doorgeeft aan het unieke adres van de lichtschakelaar van de lamp in kwestie. De schakelaar schakelt de stroom in en de lamp brandt.

Let op! Er is geen directe verbinding tussen de knop op de tablet en de schakelaar van de lamp. Zo kan één schakelaar meerdere adressen aansturen zoals bijvoorbeeld: centraal uit knop bij buitendeur. Er is geen ingewikkelde, uitgebreide bekabeling in het gebouw nodig.

KNX en veiligheid

Bij de ontwikkeling van KNX is goed nagedacht over veiligheidsopties. We noemen een aantal mogelijkheden:

 • Via een tablet of een scherm is te zien of alle ramen gesloten zijn voordat u het pand verlaat;
 • Door middel van een ‘alles uit’ knop, kunt u alle verlichting, de verwarming en ook toestellen die misschien vergeten zijn, zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaat in één keer uitschakelen;
 • U kunt de aangesloten apparaten remote bedienen;
 • In geval van rook, gaat niet alleen een alarm, maar gaan ook alle lampen automatisch aan. U wordt dan eerder wakker en kunt makkelijker kunnen vluchten;
 • Aanwezigheidssimulaties die doen voorkomen voor buitenstaanders dat er mensen aanwezig zijn, zijn gemakkelijk te programmeren.

Als de stroom uitvalt

In het geval dat de stroom uitvalt, blijft de programmering gewoon behouden. Op het moment dat er weer stroom is, wordt de bestaande programmering weer hervat.

KNX Domotica….wij zijn er dol op!

 

 

[feature_block style=”icon” overall_style=”image” columns=”1″ icon_style=”2″][feature title=”Domotica%20systemen” icon=”1.png” upload_icon=”https://www.koudstaalelektro.nl/wp-content/uploads/2017/12/domotica-tn.png” bg_color=”” href=”https%3A%2F%2Fwww.koudstaalelektro.nl%2Fdomotica%2Fdomotica-systemen%2F”]Meer weten over Domotica systemen? Klik dan hier!

[/feature] [/feature_block]