Huisautomatisering en Levensbestendig Wonen. Gaat dat samen?

Domotica, de huisautomatisering van nu, kan steeds breder ingezet worden om ervoor te zorgen dat we comfortabeler en veiliger kunnen wonen. Tot nu toe lijkt er geen einde te komen aan de voordelen die deze huisautomatisering met zich meebrengt. Met name ouderen en mensen met een beperking hebben hier baat bij. Zij kunnen met de juiste huisautomatisering veel langer zelfstandig blijven wonen.

Door gebruik te maken van een domotica systeem kunnen vele functies in huis geautomatiseerd worden. Verschillende apparaten en installaties in huis kunnen aan elkaar worden gekoppeld en zijn vanaf een tablet of smartphone eenvoudig en overzichtelijk te bedienen.

Dat systemen samen kunnen werken is al lang een begrip. Bijvoorbeeld wanneer u in de auto wordt gebeld, gaat automatisch de radio zachter. Hetzelfde principe geldt voor de huisautomatisering. In een ‘slim’ huis kunt u bijvoorbeeld de gordijnen sluiten met een druk op een knop op uw smartphone en meteen het licht aan laten gaan. het is ook mogelijk om in te stellen dat het licht vanzelf aangaat wanneer u een donkere kamer betreedt. De mogelijkheden zijn echt legio.

Wie zijn fantasie op de loop laat, kan zich duizend en één dingen voorstellen die zich hiervoor lenen. We zullen er een aantal noemen:

Verlichting


Door gebruik te maken van een domotica systeem kunnen vele functies in huis geïntegreerd worden. Verschillende apparaten en installaties in huis kunnen aan elkaar worden gekoppeld en zijn vanaf een tablet of smartphone eenvoudig en overzichtelijk te bedienen.

Samenwerking tussen systemen

Dat systemen samen kunnen werken is al lang een begrip. Bijvoorbeeld wanneer u in de auto wordt gebeld, gaat automatisch de radio zachter. Hetzelfde principe geldt voor de huisautomatisering. In een ‘slim’ huis kunt u bijvoorbeeld de gordijnen sluiten met een druk op een knop op uw smartphone en meteen het licht aan laten gaan. het is ook mogelijk om in te stellen dat het licht vanzelf aan gaat wanneer u een donkere kamer betreedt. De mogelijkheden zijn echt legio.

Wie zijn fantasie op de loop laat, kan zich duizend en één dingen voorstellen die zich hiervoor lenen. We zullen er een aantal noemen:

Verlichting

 • Met gebruik van sensoren gaat het licht aan wanneer u erbij in de buurt komt en weer uit als u weer gaat. Bijvoorbeeld in de gang wanneer u ’s nachts naar het toilet gaat.
 • Afstand bestuurbare dimmers om de lichtsterkte te kunnen bepalen.
 • Met één knop alle lampen aan of uit doen.
 • Instellen wat voor sfeer u op dat moment wenst. Bijvoorbeeld: om te relaxen met een druk op de knop gedimd licht en sfeermuziek en als u actief bezig bent veel licht en misschien geen muziek.

Comfort en energieverbruik

 • De verwarming uit of op een lagere temperatuur op het moment dat u het huis verlaat.
 • Op afstand de verwarming alvast inschakelen als u naar huis gaat.
 • Door tijdsinstelling effectief gebruik maken van nachtstroom. U laat de vaatwasser, de wasmachine en de wasdroger aan gaan op het moment dat de nachtstroom ingaat.
 • Als in een kamer een raam wordt open gezet, de verwarming in die kamer uit te schakelen.
 • De zonneschermen automatisch neerlaten en weer ophalen door middel van sensoren.

Veiligheid

 • Persoonsregistratie, zodat altijd kan worden gezien waar iemand zich op een bepaald moment bevindt.
 • Thuisalarm met valdetectie en een alarmknop.
 • Voor slechthorenden is er de mogelijkheid tot een geluids- en lichtsignaal om te laten weten dat er wordt aangebeld.
 • Een intercom met beeldscherm, zodat men kan zien wie er aan de deur is.
 • Een speciale mat in bed, die registreert wanneer iemand in- of uit bed gaat. Hieraan kunnen bepaalde acties van het systeem worden gekoppeld, zoals het aanzetten van de verwarming, de kookplaat, of het inschakelen van een zorgverlener.
 • Alarm bij brand of rook. Er kunnen sprinklers worden geactiveerd en er kan een melding bij de brandweer worden gedaan.

We kunnen dus prima stellen dat huisautomatisering zeker de moeite loont als het gaat om levensbestendig wonen. Domotica in een bestaand huis plaatsen kan erg interessant zijn. Als u uw woning klaar wil maken voor domotica, schroom dan niet en laat ons u adviseren over de mogelijkheden die er zijn. —-> Klik hier om contact met ons op te nemen.

domotica en Wikipedia