Domotica systemen zijn er in overvloed. Een goed advies helaas niet altijd

Domotica systemen is een mooi woord voor ‘huisautomatisering’. Als je het zo zegt, is het mysterieuze er meteen af. Zo’n slimme thermostaat bijvoorbeeld, waar je op afstand de verwarming alvast kunt aanzetten. Handig, als je in de winter naar huis of naar kantoor gaat. Dat is dus domotica. Er wordt heel veel over domotica gezegd en geschreven, maar wat nu precies bij wie past is vaak nog onduidelijk.

Domotica systemen op maat

Een goed advies is onontbeerlijk om te besluiten in hoeverre het voor u interessant en haalbaar is om over te gaan tot domotica in uw pand. Er is namelijk in principe voor elk budget wel een oplossing. Het is alleen een verspilde investering wanneer achteraf blijkt dat de keuze die u heeft gemaakt niet voldoet. U zit dan met een systeem waar u niet mee kunt wat u eigenlijk zou willen. Zorg dus dat u voordat u overgaat tot de aanschaf van een bepaald systeem, goed bent geïnformeerd.

Domotica oplossingen

Als je kijkt naar de huidige domotica systemen, dan kan je deze globaal verdelen in drie categorieën. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger om te bepalen welk systeem in uw situatie het beste past. Hieronder zullen wij de drie categorieën kort voor u omschrijven.

A-klasse

In de a-klasse zitten de meest uitgebreide en betrouwbare systemen. Deze systemen zijn over het algemeen fraai vormgegeven en kenmerken zich onder andere door een bedraad netwerk, gecombineerd met een draadloze bediening. Doordat het netwerk bedraad is, reageert het systeem snel, heeft niet veel last van storingen en is goed beveiligd. Er moet voor een dergelijk systeem echter wel bedrading in het pand worden aangelegd. A-klasse systemen maken gebruik van het KNX protocol en kunnen dus altijd worden uitgebreid.

B-klasse

De B-klasse vertegenwoordigd het middensegment. Systemen die hieronder vallen bestaan meestal uit een basisstation of ‘bridge’ waarmee draadloos gecommuniceerd wordt met intelligente schakelaars, lampen en overige smartproducten in het gebouw. Dit basisstation maakt gebruik van het wifi netwerk zodat u het systeem kunt bedienen met uw smartphone of tablet. Voor deze systemen zijn Z-Wave en ZigBee de meest gangbare protocollen. Helaas is het bij deze systemen vaak nodig om gebruik te maken van meerdere basisstations voor een complete dekking.

C-klasse

In deze klasse zitten de low-budget instapmodellen. Prima voor particulier gebruik. Als je een beetje handig bent, kan je deze systemen gebruiken om vanuit je luie stoel bijvoorbeeld het licht en de wasmachine mee te bedienen. Nadeel is echter wel dat de betrouwbaarheid van het zendprotocol van deze systemen soms te wensen overlaat. Er is een kleine kans dat een buurman die hetzelfde systeem gebruikt de aangesloten apparatuur ook kan bedienen.

Kosten besparen met domotica

Het is van belang om uw domotica systeem optimaal te benutten. Domotica systemen vergelijken kan lastig zijn. Wij adviseren graag. Wij hebben de kennis en ervaring om u een passend advies te geven en indien gewenst, de gehele installatie van het domotica systeem doen.

Behalve dat het veilig en comfortabel is om domotica te gebruiken, kan je zo ook besparen op energiekosten. Zo maakt domotica het heel eenvoudig om goed gebruik te maken van het nachttarief. En met een smart thermostaat valt eenvoudig op het gas te besparen. Ook zijn er verzekeraars die korting op de premie aanbieden na de installatie van een brand- of inbraakalarm.

[feature_block style=”icon” overall_style=”image” columns=”1″ icon_style=”2″][feature title=”Beste%20domotica%20systeem” icon=”1.png” upload_icon=”https://www.koudstaalelektro.nl/wp-content/uploads/2018/03/domotica-systeem.png” bg_color=”” href=”%C2%A0https%3A%2F%2Fwww.koudstaalelektro.nl%2Fdomotica%2Fbeste-domotica-systeem%2F”]Het beste domotica systeem wordt hier omschreven.

[/feature] [/feature_block]